петок, ноември 24, 2017

Се за старата скопска чаршија и изгледот на дуќаните во неа...

Зборот чаршија потекнува од турскиот израз чарши т.е од персискиот, што означува крстопат или плоштад со приоди од сите четири страни. Скопската чаршија претставува посебен, многу значаен...

(ГАЛЕРИЈА) Погледни го комплетниот проект на Кензо Танге за Скопје!

Во јануари 1965 година Кензо Танге добил телеграма од ОН со прашање дали би бил заинтересиран да учествува на меѓународниот конкурс за реконструкција на...

Кој бил првиот градоначалник по заминувањето на Османлиите

Малку се познати податоците за некогашните скопски градоначалници, кои денес речиси се заборавени. Граѓаните обично се интересираат каква промена настанала во управата на градот...

Скопски легенди: Приказната за малечката невеста принцезата Симонида

Многу славни жени од историјата станале скопски снаи и невести, а многу од тие приказни се необични и малку познати. Ќе наведеме само некои од...

ЗАВЕДЕНИ – Се сеќавате ли на овој култен македонски серијал? (ЦЕЛ...

Со голема носталгија се присетуваме на култниот македонски серијал од 2001/2002 година изрежиран од Слободан Деспотовски. Краткиот серијал од четири епизоди, насловен Заведени, го опфаќа...

Богатството на градот: Скопското маало во подножјето на Калето на самиот...

Еврејско маало (понекогаш наречено Еврејско Чивутско маало или Чивутана) — скопско маало било сместено во подножјето на Калето на самиот брег на реката Вардар, во продолжение на Пајко маало. Маалото сѐ до...

Скопје пред катастрофалниот земјотрес во 1963 – Видео

На 26 јули 1963 година во 5:17 часот Скопје беше разурнат од земјотрес со 9 степени по Меркалиевата скала (MCS), односно магнитуда од 6,1...

Скопските маала и животот во нив од 1918

Скопје како главна раскрсница на Балканот, поврзана преку трговските патишта со Блискиот и Средниот Исток, со земјите од Медитеранот и Јадранското Море, со земјите...

Најдобрите фотографии од Скопје за времето на СФРЈ – Галерија

Секој кој живеел во времето на СФРЈ и ден денеска зборува со носталгија за тоа поинакво време. Многумина ќе кажат тој живот го нема...

Првите автомобили во Скопје биле донесени во 1911 година

Иако се јавил нешто подоцна, автомобилскиот сообраќај во Скопје доживеал незапирлив развој. Автомобилите биле најретки бидејќи подоцна се вклучиле во сообраќај. Првите автомобили “Рено” и...

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ОПШТИНСКИ ВЕСТИ