Старо Скопје

Многу пати го менувала своето име: Оваа скопска населба била посебен...

За разлика од останатите скопски населби во западниот дел на градот, кои датираат по ослободувањето 1944/1945 година или по скопскиот земјотрес од 1963 година,...

(ФОТОГАЛЕРИЈА) Копнеж и носталгија за духот на старо Скопје

Погледенете ја галеријата на фотографии од Скопје низ годините. На сликите е овековечен градот пред повеќе децении, а има и фотографии што датираат уште...

Од голема ливада со дрвени куќи до модерна населба: Дали знаете...

Тафталиџе е дел од Општината Карпош и се наоѓа во југозападниот дел на градот на запад ограден од улица Московска, која го дели од...

Видео кое ќе ви го стопли срцето: Како изгледаше дочекот на...

Со снимки од украсената некогашна „Стоковна куќа - Скопје“ и улиците околу неа, започнува прилогот снимен на 31.12.1966 година, само неколку часа пред дочекот...

Вака изгледаше прослава на 1. Мај во Скопје во 1960 година

Во спомените за старо Скопје, постарите генерации како празник над празниците ја помнат прославата на Први мај – Денот на трудот. Работните луѓе од...

Градењето на Скопје по земјотресот – ГРАДОТ НА СОЛИДАРНОСТА

Градот Скоп­је наскоро ќе ја одбележи 55-та го­диш­ни­на од ка­та­стро­фал­ни­от зем­јо­трес. Утро­то на 26 ју­ли во 1963 го­ди­на, во 5 ча­сот и 17 ми­ну­ти,...

Носталгија на скопјани за духот на старо Скопје

Погледенете ја галеријата на фотографии од Скопје низ годините. На сликите е овековечен градот пред повеќе децении, а има и фотографии што датираат уште...

Потресно сведоштво на скопјанката Соња која три дена лежела под урнатините...

За неколку дена се одбележува 55 годишнината од катастрофалниот земјотрес кој го погоди Скопје на 26 јули 1963 година рано утрото во 05 часот...

НАЈНОВИ