Старо Скопје

Скопје пред катастрофалниот земјотрес во 1963 – Видео

На 26 јули 1963 година во 5:17 часот Скопје беше разурнат од земјотрес со 9 степени по Меркалиевата скала (MCS), односно магнитуда од 6,1...

(Фото) Шмекот на старо Скопје: Корзото за бркање девојки, киното најомилена...

Кината во градот Скопје во периодот меѓу двете светски војни, претставувале најинтересна и најомилена забава на скопјани. Со појавата на тонскиот филм, кината во градот...

Људмил открил интересна тајна за Скопје: Што се наоѓа стотици метри...

Како дванаесетгодишно момче Људмил, нашинец од Австралија, открил урбана мистерија врзана за старо Скопје. Тој ја раскажал неверојатна приказна за тајни ходници што како дете...

Првите автомобили во Скопје биле донесени во 1911 година

Иако се јавил нешто подоцна, автомобилскиот сообраќај во Скопје доживеал незапирлив развој. Автомобилите биле најретки бидејќи подоцна се вклучиле во сообраќај. Првите автомобили “Рено” и...

Првиот лет Солун-Скопје-Белград во 1928, а општината го добила името по...

Името на Oпштина Аеродром е добиено по воениот аеродром (кој се наоѓал кај поликлиниката „Јане Сандански” и касарната „Гоце Делчев”), кој бил бомбардиран од...
карпош

Карпош 2 по земјотресот 1963

Новите градби (од 1980 година наваму) не би требало да се урнат при земјотрес со сила еднаква на таа од 1963 година, велат познавачите....

(ГАЛЕРИЈА) Хотелите во старо Скопје

Хотелите во Скопје по 1918 год., според својот изглед и својата функција, биле далеку од вистински хотели, но според удобноста и хигиената, биле подобри...

Дали знаете кое е ова место денес во центарот на Скопје?

Како изгледало некогаш а како сега? Станува збор за Домот на градежниците кој денес е перименуван во (Домот на културата „Кочо Рацин“) спроти гимназијата...

Многу дружба, забава, мода и разладување во летните периоди – Скопје...

Реката Вардар на скопските граѓани во летниот период им овозможувала пријатно разладување од високите температури, но ги задоволувала и  нивните секојдневни потреби. Освен капачи,...

Модата во Скопје во минатото, не си фраер ако немаш шапка

Не постои скопски фраер од тоа време без шапка и костум дискретно стеснет во половината. И без обична или пеперутка-вратоврска и шамиче во горниот...

НАЈНОВИ

loading...