Старо Скопје

ЗАВЕДЕНИ – Се сеќавате ли на овој култен македонски серијал? (ЦЕЛ...

Со голема носталгија се присетуваме на култниот македонски серијал од 2001/2002 година изрежиран од Слободан Деспотовски. Краткиот серијал од четири епизоди, насловен Заведени, го опфаќа...

Људмил открил интересна тајна за Скопје: Што се наоѓа стотици метри...

Како дванаесетгодишно момче Људмил, нашинец од Австралија, открил урбана мистерија врзана за старо Скопје. Тој ја раскажал неверојатна приказна за тајни ходници што како дете...

СКОПЈЕ 1943: Приказната за скопското семејство што ја спаси младата Еврејка...

Средбите често почнуваат со солзи, радост и тага, како што завршуваат разделбите. Таква беше и разделбата во март 1943 во Скопје, кога беа депортирани...

Ретко видео од македонскиот фронт во Првата светска војна

Македонскиот фронт (познат и како Солунски фронт или Јужен) бил фронт на територијата на Македонија, на која што се воделе вооружени судири во текот...

(РЕТКО ВИДЕО) Стара снимка од Скопје во 1985

Ако поразговарате со некој од постарите генерации, со сигурност ќе ви каже дека не може денес да го препознае Скопје. Погледнете го ова ретко видео...

Старо Скопје – Едноставен град со душа (ФОТО+ВИДЕО)

Ако поразговарате со некој од постарите генерации, со сигурност ќе ви каже дека не може денес да го препознае Скопје. Бабите и дедовците ако ги...

Проституцијата не била забранета – еротика на скопски начин

Минатата недела се одржа традиционалната парада за заштита и унапредување на правата на сeксуалните работнички. Тие изведоа и перформанс - „Улица на црвените фенери“...

Скопје пред катастрофалниот земјотрес во 1963 – Видео

На 26 јули 1963 година во 5:17 часот Скопје беше разурнат од земјотрес со 9 степени по Меркалиевата скала (MCS), односно магнитуда од 6,1...

Градењето на Скопје по земјотресот – ГРАДОТ НА СОЛИДАРНОСТА

Градот Скоп­је наскоро ќе ја одбележи 55-та го­диш­ни­на од ка­та­стро­фал­ни­от зем­јо­трес. Утро­то на 26 ју­ли во 1963 го­ди­на, во 5 ча­сот и 17 ми­ну­ти,...

Старо Скопје пред и за време на земјотресот – Видео

Ако поразговарате со некој од постарите генерации, со сигурност ќе ви каже дека не може денес да го препознае Скопје. Ова е документарец за...

НАЈНОВИ

loading...