Најмали земји на светот за кои не сме ни знаеле дека постојат!

loading...

Откривме некои сосема нови места за кои никогаш не сме слушнале.

Некои од овие места се толку мали што едноставно е неверојатно да помислите дека такви мали земји можат да функционираат. Тие се толку мали што и градовите се поголеми од нив.

 1. Палау

Палау се наоѓа на територија од 460 квадратни километри и има население од 21,347 жители. Ова е островска земја и се состои од 300 мали острови. Ова е едно од најневеројатните места на планетата, каде што можат да се видат над 130 ретки видови животни и растенија кои не постојат никаде на друго место во светот.

1. Palau

 2. Ниуе

Ниуе се наоѓа на територија од 260 квадратни километри и има население од 1.190 луѓе. Да, добро прочитавте. Само 1000 луѓе живеат во овој град кој се наоѓа во Океанија. И покрај прекрасните пејзажи, поглед и природа, туризмот не е популарен овде. Поради ова, оваа земја зависи од другите земји, а Нов Зеланд најмногу помага во таа мисија. Ниуе има свој аеродром и само еден супермаркет.

2. Niue

 3. Сеинт Китис и Невис

Оваа земја се состои од два острови, Китис и Нетис, а зафаќа површина од 261 квадратни километри. Ова е земја која ви нуди можност да се занимавате со вашиот бизнис. За 250.000 долари можете да купите мини фабрика и парцела и да започнете да произведувате шеќер.

3. Seint Kitis i Nevis

 4. Хат Ривер

Ова е место во Австралија кое има статус на држава, а има само 30 жители и површина од само 70 квадратни метри. Иако оваа земја не е признаена од другите земји во светот, сепак има свои поштенски марки и пасоши.

4. Hat River

 5. Тувалу

Тувалу е една од најмалите и најсиромашните земји во светот. Таа има површина од 26 квадратни километри и има околу 11.000 луѓе на неа.

5. Tuvalu

 6. Науру

Науру е најмалата независна република и најмалата остовска држава на нашата планета. Зафаќа површина од 21 квадратни метри и обезбедува дом за 10.000 луѓе. Иако оваа земја е преубава, туризмот не е добро развиен, а ова е и земјата со најголем процент на дебели луѓе. 70% од населението се дебели.

6. Nauru