Со овој трик можете да го отклучите секој автомобил

loading...

Производителите на познати марки на автомобили пред неколку години се најдоа на суд поради напорот да го сокријат ова откритие од јавноста.

Неколку компјутерски научници за овие мани зборуваа уште од почетокот на 2012-та година меѓутоа никој не им веруваше.

Целосната листа на автомобили кои се загрозени вклучува луксузни возила како меѓу кои се вбројува Порше, Ауди, Бентли и многу други.

Според овие научници, грешката се наоѓа во самиот транспондер т.н Megamos Crypto чија цел е шифрирање на податоците кои се разменуваат помеѓу автомобилот и далечинскиот управувач.

Тој транспондер е сместен во самиот далечински управувач, но и во автомобилот и е задолжен да го блокира моторот од движење доколку не е во непосредна близина на возилото. Megamos Crypto се наоѓа во најраспространите уреди за блокада на електронските возила.

Имено, тој, помеѓу другото, се наоѓа во голем дел на автомобили од марка Ауди, Фиат, Хонда, Фолксваген и други… за да ви стане појасно, погледнете го следното видео.