Телефон кој работи без батерија – Видео

Тим научници од Универзитетот во Вашингтон конструираа мобилен телефон кој работи без батерии.

Телефонот користи базна станица која емитува аналоген радио сигнал, а пораката пристигнува во вид на шаблон на радио сигнал кои звучникот ги претвора во звучни бранови. Телефонот се напојува со соларни батерии со големина на зрно ориз, како и преку базни станици. Резултатите од овој проект се објавени во „Proceedings of the ACM on Interactive, Mobile, Wearable and Ubiquitous Technologies”.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here