Знаете ли што значи ознаката „Е“ како на амбалажата на сликата? – Фото

loading...

Знакот “E”, се наоѓа покрај грамажата на производите во сите земји на Европа кои водат анти ГМО политика.

“E” всушност значи дека производот е во склад со прописите на Европската унија за точност на мерењето на тежината на пакувањето.

Значи, ако на шишето или на пакувањето пишува: “500ml e”, тогаш знајте дека ЕУ ја одобрила таа пресметка. Познат како e-марк или како знак за проценка, овој знак не е задолжителен на производите.