10 прекрасни плажи какви што не се гледаат секој ден (ГАЛЕРИЈА)

ИЗВОРСкопје24
|

Бојата на песокот е последица на мешањето на коралите, школки, калциум карбонат, но и микроспоските организми .

Плажите со розов песок се природен феномен и се навистина прекрасни и привлекуваат големо внимание кај окото на набљудувачот.

Овој природен феномен може да се најде од Италија, преку Франција до Полинезија и Индонезија.

Розовите плажи се прекрасен мамец за туристите. Бојата на песокот е последица од мешањето на коралите, школките, калциум карбонатот, но и микроскопските организми со име фораминифери кои што имаат црвенкасто-розова нијанса на боја.

Токму од концентрацијата на овие организми зависи и интензитетот на бојата на плажата. И додека некои плажи имаат нежно розова нијанса на боја, други се поизразено розови. Погледнете ја фотогалеријата од најубавите розови плажи на светот: