12-годишно девојче му ги отвори очите на светот: На кој начин владите го крадат народот, а богатите стануваат се побогати

loading...

12-годишно девојче од Канада зборува за тоа како настанува милијардниот долг на државите и на каков начин владите ги крадат своите граѓани.

Таа објаснува дека во сето тоа голем удел имаат банките, кои на владата и даваат кредити, а потоа владата за да може да ги отплати високите камати, постепено ги зголемува и воведува нови даноци врз граѓаните.

Девојчето во видеото нуди можни решенија за отплата на долгот и негово исчезнување.

Погледнете:

Во продолжение погледнете ја објавената мапа на богаташите во Европа

Веб страницата “Jakub Marian” објави мапа на која е прикажан бројот на милијардери кои живеат во земјите Европа. Најмногу милијардери, односно 101 од нив живеат во Русија, додека пак останатите земји можат да се пофалат со значително помал број.

Во Русија живее дури 101 милијардер со руско државјанство, во Франција 40, додека пак во Германија 123.

Интересен е податокот дека во најмалите земји од Европа има барем по еден милијардер, па така во Монако живеат 4, додека пак само 1 во Лихтенштајн.

Во земјите од бивша СФРЈ нема милијардер.

Она што е исто така интересно е тоа дека во словенските држави нема ниту еден милијардер. Македонија, Србија, БиХ, Црна Гора, Хрватска и Словенија – сите по 0.