5 СКРИЕНИ ФУНКЦИИ во шофершајбната за кои не сте знаеле

ИЗВОРСкопје24
|

Современите технологии дозволуваат интегрирање во шофершајбната на редица компоненти, кои од корен го менуваат својството, додека структурата останува транспарентна. Кога автомобилот се движи, основниот удар од сите елементи добива многуслојна предна шофершајбна, која служи за главниот „прозорец кон светот“ за возачот.

Последователно од сите други стакла во автомобилот, тоа ја има максималната заштита и се смета за најумното решение. Во крајна линија ветробранското стакло е полно со иновативни технологии, кои ги подобруваат експлотациските карактеристики и удобноста на возачот. Задните прозорци на автомобилот не заостануваат во однос на интелигенцијата.

Во продолжение можете да видите кои се петте корисни функции кои се скриени во шофершајбната.

Греење

Нема да изненадите никого со електрично греење на стаклото, кое се обезбедува од проводливи ленти на површината. Пред тоа таква функција беше достапна само одзади, но лентите беа намалени до размер што едвај беа забележливи, па почнаа да ги користат и за предните стакла и за страничните прозорци. Благодарение на тоа се појави многу корисна зимска варијанта, загревање на зоната на чистење на брисачите. Значи, тие не се замрзнуваат и секогаш се подготвени за употреба.

Топлинско стакло

Со топлинското стакло се опремени 70% од современите автомобили и сето тоа се прави бидејќи тие пренесуваат топлина и светлина во оптимални дози. Специјалниот спреј со сребрени јони спречува замрзнување на стаклото и ја одржува оптималната температура.

Aнтeнa

Кај многу модерни автомобили антените под формата на тенки метални нишки се интегрираат во стаклото. Тие можат да бидат запечатени меѓу слоевите на конструкцијата или да бидат приложени кон неа од внатрешната страна со модерна технологија за печат. Покрај тоа фините размери на антената воопшто не пречат на видливоста и во исто време тоа гарантира висококвалитетен прием на сигнал.

Црна лента

На краиштата на предната шофершајбна лесно се забележува црна лента со точкици со ширина од 1,5 до 3 сантиметри во форма на тенка цврста линија и кругови во различни размери. Покрај другите корисни функции овие капаци со специјални керамички бои ги запираат сончевите зраци ги чуваат очите на возачот од заслепување.

Триплeкc

Кога е оштетена, шофершајбната напукнува, останувајќи во рамката што гарантира безбедност за возачот и за сопатникот до него. Тоа станува можно благодарение на користењето на специјално ламинирано „триплексно“ стакло со специјален филм внатре, што го држи и го чува од распаѓање. Како резултат на тоа учесниците во несреќата можат да избегнат сериозни повреди.

извор: 24auto.mk