Ако имате женско детенце еве што треба да направите денес

ИЗВОРСкопје24
|

Според старите обичаи за Велики Петок, се станува од кревет пред изгревањето на сонцето. Луѓето на тој ден носеле вода од езерата и со неа се замивале наутро. Се верувало дека со таа вода ќе се истераат сите болести од телото.

Исто така, на овој најтежок празник кога Исус бил распнат, не се работи физичка работа. Она на кое треба да се посветат семејствата е припремање за славење на Велигден.

На малите девојчиња им се врзува косата под врба, за побрзо да им расте.

На Велики Петок не се јаде ништо тешко и пржено на масло, се јаде само овошје и зеленчук.