Ако сакате вашите балкони да бидат шарени цело лето, ова мора да го направите сурфинијата да цвета

ИЗВОРСкопје24
|

Сурфинија, ситен вид на висечка петунија, се популарни цвеќиња кои красат многу балкони и прозори, но бараат и навистина доволно внимание од оние кои ги одгледуваат. Овој хибрид на петунија доаѓа од Јапонија во 1992 година и од тогаш се проширил во сите краеви во светот. На Сурфинијата и одговара сончево место на кое има сонце преку ден.

Ако се засадат на полусончево место, во текот на летото треба да се полеваат еднаш дневно. На сончевата страна петуниите бараат да се полеваат барем два пати дневно.

Најважно е Сурфинијата никогаш да не остане без влага. Се полева редовно, но и умерено за да не дојде до скапување, рано наутро или навечер со млака вода. Се препорачува да се полева со отстоена вода. При полевањето не треба да се мократ листовите. За полевањето да биде поедноставно може да се монтира систем „капка по капка“ или билката да се засади во самополевачки саксии.

Што е посветла бојата на цвеќето, тоа е поголема потребата за ѓубрење. Еднаш неделно се потхранува со ѓубриво кое е збогатено со фосфор и грозје. Ако листовите на петуниите се бледи и светли, а на нив јасно се распознаваат жилите значи дека храната не им е доволна.

Сувите цветови и листови не смеат да се отстрануваат, бидејќи ако им се откине било кој зелен дел од билката, на откинатото место настанува рана на која се фаќаат бактерии и останати причинители на болести.

Ако листовите често се сушат и жолтеат тоа може да биде показател дека треба да им се зголеми исхраната. Важно да се каже дека петуниите се садат во висечки корпи, саксии, жардиниери или сандучиња на балконите или прозорците.