Ако спиете на страна постои една работа која треба да ја направите – ќе бидете благодарни

ИЗВОРСкопје24
|

Многу е важно да се спие во правилна положа. Неправилната положба ќе доведе до проблем со грбот, рамениците и слично.

Многумина од вас спијат на страна, бидејќи едноставно така навикнале, зарем не? Она што треба да го знаете е дека треба правилно да се наместите. Би било добро кога едната рака би ви била на перницата, а другата под неа.

Така нема да чувствувате болки и непријатност. Исто така, внимавјте на држењето додека седите, се движите, па дури и кога спиете. Постојат и одредени јога вежби кои можат да ви ги намалат болките во грбот и кичмата.

Според експертите позицијата на перниците може да ви помогне да заспиете и на тој начин да го намалите притисокот врз ‘рбетот. Ако спиете на грб, ставете перница под колената и грбот. Ако спиете на една страна, ставете перница меѓу нозете. Ако спиете на стомак, ставете перница во долниот дел на стомакот.

Оптимално време за спиење варира кај секој човек, но обично на возрасните им треба 7-8 часа спиење. Ако спиете помалку, ненаспаноста ќе влијае на вашата работа и постојано ќе се чувствувате поспан. Затоа, ако следниот ден треба да станувате рано, легнете си навреме.