Аргентина и Уругвај останаа без струја: 48 милиони луѓе во мрак, никој не знае што се случило

|

Аргентинските медиуми пренесуваат дека според првичните проценки, околу 48 милиони луѓе во Аргентина и Уругвај речиси цел ден останаа без електрична енергија.

Денес, околу 7 часот по локално време, поради пад на електричната мрежа во Аргентина и Уругвај, како и делови од Бразил и Парагвај останаа без електрична енергија. Големиот дефект резултираше со застој во железничкиот сообраќај, а во поголемите градови настанал вистински сообраќаен хаос со оглед на тоа што сите семафори и метро станици престанале да работат.

Засега нема официјални информации зошто се случи толку голем проблем кој остави во мрак дури 48 милиони луѓе во Аргентина и Уругвај.

https://twitter.com/GonxArg83/status/1140210137619161088?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1140210137619161088%7Ctwgr%5E393039363b74776565745f6d65646961&ref_url=https%3A%2F%2Ftocka.com.mk%2Fvesti%2F310273%2Fargentina-i-urugvaj-ostanaa-bez-struja-48-milioni-lugje-vo-mrak-nikoj-ne-znae-sto-se-slucilo

Во Аргентина без струја останале повеќето од поголемите покраини, вклучувајќи го и главниот град Буенос Аирес. Инаку, интересно е тоа што во оваа земја денес се одржуваат локални избори.

Жителите не знаат зошто останале во мрак, а некои преку социјалните мрежи испратиле повик за помош. Татко се пожалил дека неговата мала ќерка има треска и висока температура, а со оглед на тоа што живеел на 39-ти кат, не можел да се симне до најблиската аптека.