Автомобилите трошат 42% повеќе од наведеното од производителот

ИЗВОРСкопје24
|

Основна причина за огромната разлика е дека производителите користат дупки во законодавството и ги подготвуваат автомобилите специјално за тестовите.Излегува дека уште штом ќе купиме нов автомобил, веќе сме изм амени. Дури сè во него да е во исправна состојба, најверојатно тој ќе испушта речиси два пати повеќе гориво од она што е наведено од страна на производителот.

Британските медиуми цитираат студија на Организацијата за заштита на животната средина, според која автомобилите трошат 42% повеќе од она што е наведено во фабричките упатства.

Пред 10 години разликата помеѓу реалната и наведената потрошувачка била 15%. До резултатите дошло откако се испитани милион возила од 7 европски земји.

Како причина, аналитичарите го посочуваат фактот дека производителите користат дупки во законодавството и ги подготвуваат автомобилите специјално за тестовите.