Автомобилските гуми се црни, тоалет хартијата е бела – Знаете ли зошто

ИЗВОРСкопје24
|

Гумата што се користи при производство на автомобилски гуми е всушност со бела боја, но се додава саѓи за да го продолжи векот на траење бидејќи ова ја зголемува јачината и издржливоста на гумата
Фактот дека нашето око гледа повеќе од седум милиони бои може да ни помогне полесно да откриеме некои предмети околу нас, особено кога се навикнуваме на фактот дека одреден предмет е секогаш во иста боја. Овие десет артикли се познати на сите, и еве зошто тие се секогаш конкретно обоени и зошто точно во тие бои.

1. Хидранти

Хидрантите всушност доаѓаат во повеќе бои кои зависат од колку литри вода во минута (GPM) можат да произведат. Така, различни хидранти за пожар се користат за гаснење на различни типови пожари во зависност од нивната големина, и иако црвените се најчести, постојат и портокалова, зелена и сина боја.

2. Комерцијални авиони

Комерцијалните авиони главно се обоени во бело за да ја отсликаат сончевата светлина, што помага да се намалат штетите направени од сонцето и да се спречи прегревањето – и на нив им треба помалку време за ладење додека се на пистата.

3. Гуми

Гумата што се користи при производство на автомобилски гуми е всушност со бела боја, но се додава саѓи за да го продолжи векот на траење бидејќи ова ја зголемува јачината и издржливоста на гумата. Саѓето ја зголемува јачината и издржливоста на гумите затоа што спроведува топлина додека ја заштитува гумата и од УВ-спектарот.

4. Семафор

Секој ги знаат трите бои на семафорите – црвена, зелена и жолта – но постои причина зошто тие бои се избрани. Поточно, црвената е бојата со најдолга бранова должина, што значи дека може да се види од поголемо растојание, дозволувајќи им на возачите да ја видат од далеку. Жолтата има помала бранова должина од црвената, но е подолга од зелената. Овие бранови должини изгледаат појасни кога светлата се менуваат; од зелена до жолта или од жолта до црвена.

5. Пешачки премин – зебра

Поради тоа што се контрастни, црните и белите ленти на премините, се видливи од далеку. Ова им дава на возачите доволно време да забават и да им дозволат на луѓето да го преминат патот. Овие две спротивставени бои, исто така, им помагаат на пешаците да се истакнат на сивата позадина на патот.

9. Тоалетна хартија

Тоалетната хартија е бела затоа што е избелена и без белило ќе има кафеаво-боја. Хартија за тоалети не доаѓа во многу други бои затоа што производителите тогаш ќе треба да ги обојат, што би било многу поскапо. На кратко, тоалетна хартија е бела затоа што е поекономична. Но, тоа не е единствената причина. Обоената тоалетна хартија нема да се распаѓа толку брзо. Покрај тоа, кога била направена првата тоалетна хартија во боја, многу лекари рекле дека тоа го зголемува ризикот по здравјето. Затоа белото е безбеден избор.