Бидете внимателни кога купувате крема за сончање, на декларацијата мора да ја има ОВАА ознака

|

Летото наскоро доаша, а кремите за сончање со заштитен фактор секојдневно се купуваат. Додека некои потрошувачи веруваат во одреден бренд, други сепак се водат по цените и желбите за да поминат најевтино.

Меѓутоа, лекарите советуваат креми со заштитен фактор 20, а најделотворни и најдобра е онаа крема која на декларацијата содржи ознака „SPF“ која укажува на заштита од УВБ и ППД кои, пак, укажуваат на заштита од УВ зраците, а нивниот размер треба да биде 3:1 или 2:1.

Кремите се нанесуваат половина час пред излегување на сонце. Децата до две години не би требало да се вадат надвор на високите температури, додека постарите деца треба да користат креми со поголем заштитен фактор.