сабота, април 21, 2018

Се за старо Скопје и сите негови убавини преточени во слики...

Градот Скопје своите почетоци ги бележи уште во старата Римска империја кога под името Скупи се наоѓал на левата страна на р. Вардар. Градот...

Старо Скопје – Едноставен град со душа (ФОТО+ВИДЕО)

Ако поразговарате со некој од постарите генерации, со сигурност ќе ви каже дека не може денес да го препознае Скопје. Бабите и дедовците ако ги...

(РЕТКО ВИДЕО) Стара снимка од Скопје во 1985

Ако поразговарате со некој од постарите генерации, со сигурност ќе ви каже дека не може денес да го препознае Скопје. Погледнете го ова ретко видео...

Проституцијата не била забранета – еротика на скопски начин

Минатата недела се одржа традиционалната парада за заштита и унапредување на правата на сeксуалните работнички. Тие изведоа и перформанс - „Улица на црвените фенери“...

Се самоубил градителот на Народниот театар во Скопје

Градењето на Народниот театар во Скопје започнало во 20-тите години на минатиот век, а објектот бил завршен и свечено отворен во 1927 година. Градењето...

СКОПЈЕ 1943: Приказната за скопското семејство што ја спаси младата Еврејка...

Средбите често почнуваат со солзи, радост и тага, како што завршуваат разделбите. Таква беше и разделбата во март 1943 во Скопје, кога беа депортирани...

Зима во Скопје – Вардар замрзнал во 1833 година

На зимите во Скопје секогаш се сеќаваме со голема љубов и воодушевување. Кого и да прашате од повозрасните скопјани, веднаш ќе ви рече: зиме...

ЕДИНСТВЕНА РЕТРО ГАЛЕРИЈА: Како изгледаше Југославија (и Македонија) во 1920-те?

Во 1910-тите, 1920-тите и 1930-тите, германскиот фотограф Kurt Hielscher интензивно патувал низ Европа. Издал неколку фото-книги со пејзажи и архитектура од Италија, Шпанија и...

Изложба на стари оригинални фотографии за животот на скопјани

Моменти од животот на скопјани преку оригинални фотографии од збирката на Музеј на Град Скопје ќе бидат прикажани на изложбата „За спомен и долго сеќавање“....

(галерија)Градежна експанзија на Скопје во 19 век

Најголема градежна активност  била забележана во периодот  1924-1930 год. Особено била активна приватната иницијатива и градежната активност на десната страна на реката Вардар и...

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ОПШТИНСКИ ВЕСТИ