Целиот живот погрешно лупиме компир: После ова видео, никогаш нема да се вратите на стариот начин (ВИДЕО)

loading...

Компирот е растение од видот скриеносеменици од фамилијата Зрновидни (Solanaceae). Се одгледува во сите делови на Земјата и се користи за исхрана на луѓето и домашните животни, бидејќи поседува подземно стебло богато со скроб. Потекнува од Јужна Америка, поточно од Андите. Видот е доместифициран во јужниот дел на Перу[1], а во Европа го донеле Шпанците во средината на XVI век.

Компирот е една од поважните намирници во човековата исхрана, а бил многу значаен во искоренувањето на гладта во Европа. Во исхраната на човекот се употребува варен и печен, додека суров е благо отровен. Со индустриска постапка од компирот се добива скроб, а со сечење на компирот на тенки листови, потоа со отстранување на скробот и пржење во врело масло се добива чипс. Компирот го напаѓа инсектот компирова златица која може да биде погубна за родот.

Иако често го користиме во исхраната, дури сега ќе сфатите дека целиот живот погрешно го лупиме. Во следното видео погледнете еден интересен начин како да си го олесниме процесот на лупење на овој зеленчук: