Дали имате право да се откажете од кредитот иако сте потпишале договор?

|

Можете да се откажете од потрошувачкиот кредит во рок од 14 дена иако сте потпишале договор, објави Скопје инфо.

-Дали потрошувачот има право да се откаже од кредитот без да изнесува причина? Да. Ако утре одлучите да одите во банка за да земете кредит, задутре можете да го поништите барањето. Исто како кај секој производ. Ваше право е, без никаква наведена причина, во рок од 14 дена да се откажете од земањето крдит. Но, според нашата анализа, оваа ставка е многу често скриена од страна на кредиторот. Банката не ја дава оваа опција, не ја наведува. Затоа и потрошувачот не е свесен дека може да се откаже од земање на кредитот. Практично, се искористува неговата неинформираност, нагласуваат експертите.

За што Македонците најчесто подигаат кредит?

Секој граѓанин просечно им должи на банките по околу 700 евра. Најчесто ниските примања се причината поради која граѓаните се принудени да зeмаат кредити од банките, а за враќањето велат, нека му мислат банките.

Граѓаните на банките им должат околу 1,4 милијарда евра, според последните податоци на Народна банка. Тоа во просек значи дека секој граѓанин на земјава е должен по 700 евра. Од декември 2010 до крајот на 2012 година долгот на граѓаните се зголемил за 180 милиони евра.

Најчесто ниските примања се причината поради која граѓаните се принудени да зимаат кредити од банките.

– Платите се мали и затоа мора да подигаат кредити.

– Подигаат заради нивната економска состојба, има многу стечајци, многу невработени.

– Земањето кредитите е нормално, во секој случај луѓето се без пари и пробуваат некако да се снајдат.

– Се лакомиме по некои работи кои ни се вишок во животот. Според мене многу е чудно да земеш кредит и да одиш на одмор. Ги разбирам луѓето кои имаат потреба за куќи, за битни животни прашања, но секој ден се заглавуваме се повеќе и повеќе и не знам до каде ќе оди тоа.

– Јас сум без работа, не знам ни дали ме следува кредит, а сакам да зема барем едно 500 евра.

Најтешко е велат граѓаните кога кредитот треба да се врати.

– Нашите банки го злоупотребуваат тоа, знам дека каматите се лихварски. Се е на штета на граѓаните.

– Проблемот кај нас е што не можеме да ги враќаме кредитите, а за тоа како граѓаните ќе ги вратат кредитите нека размислуваат банките.

– Ние пензионерите што можеме, тие што имаат повисоки плати можеби ќе можат.