Дали ви се случува често да се будите пред алармот? Ова може да биде главната причина

ИЗВОРСкопје24
|

Вашиот часовник на телото работи најдобро кога има рутина. Ако одите во кревет секогаш во исто време, телото се навикнува на количината на сон што ви треба и знае кога да се разбудите наутро.

Најиритирачката работа за многумина е будење непосредно пред да се вклучи алармот. Будењето три минути пред алармот не е доволно за повторно да заспиеме, но доволно е да нè налути многу.

Па, зошто ова им се случува на толку многу луѓе? Дали затоа што сте многу исплашени дека ќе доцните на работа, па вашето тело е во состојба на паника уште пред да се разбудите, или навистина го мразите вашиот аларм?

Внатрешниот часовник на вашето тело, неговиот деноноќен ритам, го контролираат вашиот циклус на спиење и будење.

Надворешните фактори можат да влијаат на вашиот деноноќен ритам. Кога ќе се стемни, вашите очи испраќаат сигнал до хипоталамусот, дел од мозокот што диктира нивоа на енергија и помага во одржување на деноноќниот ритам. Мозокот послушно реагира, испраќајќи му на телото сигнал за ослободување на мелатонин, што прави да се чувствувате уморни.

Вашиот внатрешен часовник работи најдобро кога има рутина. Ако одите во кревет секогаш во исто време, телото се навикнува на количината на сон што ви треба и знае кога да се разбудите наутро. Циклусот на спиење е делумно регулиран од PER протеинот, чие ниво се зголемува и опаѓа секој ден. Кога нивото на PER опаѓа (ноќе), срцевиот ритам се забавува, крвниот притисок паѓа и размислувањето станува малку нејасно – уморни сте.

Ако имате постојана рутина за спиење и будење, вашето тело почнува да ги зголемува нивоата на PER, вклучително и крвниот притисок и температурата на телото, како и ослободување на хормони како кортизол, околу еден час пред нормално да се разбудите, помагајќи ви да го олесните будењето.

Во суштина, вашето тело го мрази алармот и не сака да се буди од ужасни звуци. Понекогаш тоа значи дека вашето тело е толку добро обучено што знае точно кога да се разбуди без аларм. За жал, понекогаш ова се случува и поради паничното чувство дека сте преспале и целосно сте го пропуштиле алармот.

Но, ако го притиснете копчето за одложување, сето добро што го направи вашето тело ќе биде поништено со тоа што ќе ви помогне непречено да преминете од спиење во будност, мешајќи хормони кои ви помагаат да заспиете со оние кои ви помагаат да се разбудите дури и пред да сфатите.

Рутината ќе ви помогне да спиете подобро, дури и ако сте „ноќна птица“. Конзистентноста е клучна или часовникот на вашето тело нема да знае што да прави со себе.