Дали во Македонија е тешко да се биде геј: ,,Потешко е да бидеш геј во Каменица, отколку во Скопје”

ИЗВОРСкопје24
|

Ирена Цветковиќ е доктор од областа на родовите студии. Таа е активистка за човековите права на мар*инализираните заедници, а особено се занимава со активизам за правата на ЛГБТ лицата, корисниците/ките на др*ги и се*суалните работници/чки.

На нејзино не задоволство, таа вели дека денес ЛГБТ лицата се уште живеат во стегите на општеството, дека дел од семејствата на истоимените не ги прифаќаат но, јавните личности почнуаваат со потпомагање во афирмација и јавно признавање на заедницата.

Пред објективот на Бекстејџ таа зборувапе со какви се проблеми и предизвици се соочува ге*ј популацијата во Македонија, но и додаде: Многу е потешко во Македонска Каменица да бидеш ге*ј, отколку во Скопје

На самиот крај, таа не испрати со желба дека до следното видување, работите во ова општество ќе се променат, но не во надолна, туку во нагорна линија.