Дали знаете што всушност се случува со запленетите предмети на аеродромот?

ИЗВОРСкопје24
|

Секој пат кога оставате запленет предмет на аеродром, збогувајте се со него. Ако е шише со вода, не е важно, но ако е шише со скап парфем, може да биде драматично. Во овој случај, треба да знаете дека имате други опции.

Прво, некои аеродроми имаат услуга за заплена. Можете да го прашате аеродромскиот работник каде можете да го најдете. Откако ќе го депонирате предметот, имате време да го вратите. Можете исто така да изберете да го доставите предметот на вашата адреса ако не планирате да се вратите во одреденото време.

Второ, никој не ве спречува да се вратите на шалтер за авионски билети и да го проверите багажот што ги содржи овие предмети. Се разбира, тоа е ако не брзате и имате доволно време. И треба да имате на ум дека многу авиокомпании дозволуваат само едно пријавување на багажот бесплатно. Можете исто така да го дадете на пријател или да го оставите во автомобилот. Затоа е секогаш подобро да доаѓате на аеродром од време на време.

Каде одат вашите предмети ако ги оставите?

Некои луѓе може да претпостават дека полицијата ги зема вашите заборавени или забранети предмети. Ова е заблуда. Некои од предметите, како што се мешана кутија за ножеви или чанта од скап дизајнер, одат на интернет и се продаваат во големи количини. Може да се продадат на аукции за половина цена, така што е добра платформа за ловци на зделки. Многу од тоа оди во добротворни цели. Волонтерите велат дека може да се соберат до 50.000 долари.

Храната исто така е уништена, со цел да ги заштити земјоделските интереси на земјата. Пијалоци се фрлаат во ѓубре. Некои аеродроми изложуваат забранети предмети Секогаш има место за уметност. На пример, во 2019 година, персоналот на литванскиот аеродром во Вилнус дојде до идеја и најде алтернативен начин да ги потсети патниците дека безбедноста е на прво место. Тие направија новогодишна елка од конфискувани ножеви и ножици. Дрвото било високо 5 метри. Изработката на дрвото траеше повеќе од 2 недели: „Значи, ако не сакате вашите лични, а сепак забранети работи да слетаат на елката следната година, подобро проверете ја содржината на вашиот багаж пред да се спакувате за следниот лет“.