Дел од горивата поскапуваат од полноќ

|

Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги на Република Северна Македонија донесе Одлука со која се вршизголемувањена малопродажните цени на нафтените деривати во просек за 0,53% во однос на одлуката од 2.3.2023 година.

Референтните цени на нафтените деривати на светскиот пазар во споредба со претходната пресметка бележат зголемување во просек: кај бензините за 1,301%, кај дизелот за 3,867%, кај екстра лесното масло за 1,667% и кај мазутот зголемување за 1,424%.

Курсот на денарот во однос на доларот во изминатиот период по кој беа формирани цените со претходната пресметка е повисок за 0,075%.

Малопродажната цена на ЕУРОДИЗЕЛ (Д-Е V) се зголемува за 2,00 ден/кг.

Малопродажните цени на бензините ЕУРОСУПЕР БС-95 и ЕУРОСУПЕР БС-98, како и на Екстра лесното масло за домаќинство на (ЕЛ-1) и на Мазутот М-1 НС не се менуваат.

Од 4.3.2023 година од 00:01 часот максималните цени на нафтените деривати ќе изнесуваат:

Моторен бензин ЕУРОСУПЕР БС 95 – 81,50 (денари/литар),Моторен бензин ЕУРОСУПЕР БС 98 – 83,50 (денари/литар), Дизел гориво ЕУРОДИЗЕЛ БС (Д-Е V) – 78,00 (денари/литар), Масло за горење Екстра лесно 1 (ЕЛ-1) – 77,00 (денари/литар) и Мазут М-1 НС – 41,266 (денари/килограм).

Напоменуваме дека ова се максималните цени на нафтените деривати од 00:01 часот на 4.3.2023 година. Трговците на големо и трговците на мало со нафтени деривати и горива за транспорт можат да ги формираат цените на одделни нафтени деривати и горива за транспорт и пониско од највисоките утврдени цени.