Десет ефикасни начини за заштеда на бензин

ИЗВОРСкопје24
|

Без разлика дали возите хибриден двосед или теренец од три тони, веројатно може да сторите нешто за да ја намалите потрошувачката на гориво, посебно со денешните цени на гориво. Со намалување на само половина литар на 100 км, со тек на време може да се постигне голема заштеда во потрошувачката или пак тие средства да се инвестираат во купување на некои резервни делови за возилото.Следните совети кога се употребат заедно во пракса, може да се почувствува значителен ефект од заштеда на пари.

1. Успорете. Ова е еден од најбитните совети во возењето. Со зголемување на брзината, потрошувачката се зголемува многу брзо (експоненцијално). Само со намалување на брзината за околу 10% на автопат, на пример наместо 125 км/ч, возете 110 км/ч и ќе се постигне значајна заштеда на подолг рок, а времето на возење нема битно да се продолжи, имајќи ги во предвид малите растојанија во Република Македонија.

2. Проверете го притисокот во гумите. Доколку притисокот е под оптималниот, тогаш доаѓа до зголемено триење на гумите со коловозот, проблеми во свиоци, зголемена потрошувачка. Поновите модели на автомобили имаат опција за доплата за сензор кој постојано го мери притисокот во гумите. Причините поради кои автомобилските гуми губат воздух се температурните промени, неисправни вентили, промени во атмосферскиот притисок и влажност на воздухот.

3. Проверете го воздушниот филтер. Извалкан или затнат филтер за воздух спречува внесување на доволна количина на воздух во моторот, која придонесува за несовршено согорување на смесата гориво-воздух, зголемена потрошувачка и количина на издувни гасови. Воздушните филтри лесно се проверуваат и заменуваат. Во последно време се појавија и воздушни филтри кои не се менуваат, туку само се чистат и повторно се употребуваат. Тие се многу поскапи од стандардните, но се еколошки поприфатливи.

4. Забрзувајте внимателно. Летачките стартови на семафор не служат за ништо, освен за оштетување на автомобилските гуми и драстично зголемена потрошувачка на гориво. Ова не значи и дека треба да се влечеме, затоа што со тоа ги лутиме другите учесници во сообраќајот и создаваме опасна ситуација. Доколку имате автоматски менувач забрзувајте со нежно притискање на педалата за гас, а со рачен менувач држете го автомобилот во подрачје на ниски вртежи на моторот. Пред време проценувајте одредена ситуација и гледајте да избегнете намалувања на брзината, затоа што потоа ќе треба повторно да забрзате.

5. Возете позади камион. Дали сте забележале дека за време на сообраќајна гужва на автопат, патничките автомобили и теренци константно забрзуваат, па потоа успоруваат, додека камионите си возат на десната трака на автопатот со едно постојано темпо? И ова нивно константно темпо и минимална работа со менувачот придонесува за намалување на потрошувачката. Отпорот на воздухот е исто така намален доколку се вози позади големо возило, како што е камион или автобус.

6. Размислете за користењето на клима уредот. Дали секогаш мора да биде вклучен клима уредот, па макар и на минимум? Доколку се вози со некоја мала брзина, може да се отворат прозорите или сончевиот кров и да се ужива во свежиот воздух и мирисот на природата; секако доколку тоа го дозволуваат временските услови. Но, при поголема брзина отпорот на воздухот низ отворените прозорци го поништува ефектот на заштеда на гориво од исклучен клима уред.

7. Дали ви се навистина потребни толку широки и предимензионирани гуми? Навистина, секое возило изгледа многу атрактивно, моќно и агресивно со тркала со поголеми димензии, но отпорот на свиоци, триењето со асфалтот и зголемениот отпор на воздухот можат да ја зголемат потрошувачката на гориво и за 10 проценти. Исто така и комфорот при возењето може да биде намален доколку се користат бандажи и гуми со преголеми димензии. На крај, сѐ се сведува на тоа што вие преферирате, но моментално зборуваме за заштеда на гориво.

8. Исчистете го вашиот автомобил. Обрнете внимание за тоа што се наоѓа низ вашиот автомобил: во предните фиоки, во просторот помеѓу предните и задните седишта, во багажникот. Лесно може да се случи да носите повеќе од 50 кг. непотребни предмети кои ја зголемуваат потрошувачката и тежината на возилото.

9. Помал автомобил, помала потрошувачка. Доколку сте во позиција да купувате автомобил, независно дали нов или половен, размислете колкав автомобили навистина ви е потребен; денес и малите возила нудат многу простор и се доволни за цело семејство. Мало возило не значи дека е жртвувана сигурноста или комфорот, скоро сите сигурносни опции се достапни и во градската и компактната класа. Тука доаѓа и нашиот совет да се биде внимателен кога се бира мотор и да се избере некој помал, кој би штедел повеќе во град.

10. Најнепопуларниот совет, a можеби и најефикасен. Можеби нема да се согласите, но најголема заштеда доаѓа кога автомобилот не се вози, односно не се употребува кога не е неопходен. Пешачењето покрај заштедата е добро и за вашето здравје. Кога може да користите градски превоз, избегнувајте употреба на вашиот автомобил. Ќе ги избегнете и високите цени за паркинг.