Девојче силувано и во засолниште во Косово: Наместо спас од бруталното силување од 5 мажи – нова траума за 11-годишното девојче

|

Од Мрежата на жени од Косово укажаа на скандалозниот настан што се случи во Центарот за рехабилитација каде беше силувано 11-годишно девојче.

Како што објави Индекс онлајн, станува збор за девојче кое се наоѓа во засолниште со висок степен на обезбедување, кое минатата година во Приштина ја силувале пет мажи.

– Мрежата на жените на Косово изразува длабока загриженост поради институционалниот неуспех да ги заштити жртвите на родово базирано насилство во просториите на ова засолниште. Силувањето на 11-годишно девојче во засолниште со висока безбедност јасно покажува институционален неуспех и запоставување. Покрај очигледниот неуспех да се рехабилитираат жртвите на родово засновано насилство, институцијата ги товари жртвите за кривични дела и повторување на трауматизација, велат од Мрежата на жени на Косово.