Д-р Беќаровски: Ако одлучите да носите маска подобро ставете хируршка, отколку N95, Kn95 или FFP2

|

Доктор Нико Беќаровски преку социјалните мрежи ги советува граѓаните дека доколку сакаат да се заштитат од загадениот воздух подобро е да носат обични хируршки маски.

Сите нови независни студии покажаа дека обичните хируршки маски апсорбираат повеќе од 60% од P.M. 2.5 честичките.

Ако одлучите да носите маска за заштита од загадувањето, подобро ставете пред секое излегување нова хируршка маска од 2 денари, отколку да ја носите истата N95, Kn95 или FFP2 со денови и недели, а многумина и со месеци“, вели тој.