Државата од соништата: Еве зошто оваа е земјата на мед и млеко

ИЗВОРСкопје24
|

Таму никој не размислува за струја, храна, избори, градови излепени со плакати, гас, шницли, снег на патиштата, Хаг…Пари имаат далеку повеќе од било каде во светот што им овозможува помалку фрустрации со ситници кои да речеме како нас овде ни го загорчуваат животот.

Швајцарија … земја на мед и млеко коментираат многумина. Се работи напорно ама и и се заработува.

Пари во Швајцарија заработуваат сите кои сакаат да работат и кои се работници.

Колку во просек заработуваат некои професии може да ѕирнете во листата подолу.

Фризер – 2.601 CHF

Цвеќар – 3.800 CHF

Графички дизајнер– 3.800 CHF

Столар – 4.018 CHF

Работник во пошта– 4.031 CHF

Пекар – 4.051 CHF

Автомеханичар – 4.450 CHF

Кондуктер во воз – 4.558 CHF

Софтвер девелопер – 4.608 CHF

Возач на автобус – 4.858 CHF

Новинар – 5.551 CHF

Социјален работник – 6.246 CHF

Учител – 7.398 CHF

Офицер во војска – 8.142 CHF

Јавен обвинител – 10.400 CHF

Главен лекар во болница во Цирих – 12.824 CHF

А, во Швајцарија се практикува и исплата на тринаесетта плата. Платите се договараат во бруто износ, а нето износот обично е 13 до 20 отсто помал. Цената на греење е двапати пониска отколку кај нас, додека грејната сезона трае според потребите во сите месеци со исклучок на август. Инаку, швајцарската тринаесетта плата во просек изнесува колку цела годишна заработка кај нас. Интересно е и тоа што во таа алпска земја нема питачи, додека стапката на невработени е на нивно на статистичка грешка.