Една е: Никогаш не кажувајте ѝ ги овие зборови на вашата мајка

ИЗВОРСкопје24
|

Вашата мајка еден ден ќе ве напушти, и повеќе од што било во светот ќе жалите што не сте биле во можност да побарате прошка за овие зборови..

Времето е немилосрдно и порано или подоцна ги одзема нашите најблиски, а меѓу нив и нашата најдрага – мама. Таа е единствената во светот, најважната личност, бидејќи ни дава живот, таа не расте и нè опсипува со внимание по цена на нашите години. Да, тоа го прават сите вистински мајки , а нивниот придонес кон нашиот развој и живот не може да се спореди со ништо. Таа бдее над нашиот кревет кога сме болни, таа е на прозорецот кога не се враќаме во ноќта без да ја предупредиме, таа е најсреќна од нашите успеси!

И ние … ретко и кажуваме тривијални нежни зборови за тоа колку ја сакаме, за тоа – дека таа е неопходна и најубавата.

Размислете за овие работи …

Во животот секој има различни моменти и понекогаш сме премногу сурови, фрлајќи директно во нејзиното срце тешки зборови повредувајќи ја до солзи. Еден ден таа ќе не напушти и повеќе од сè на светот ќе жалиме дека сме немале време да и побараме прошка за овие зборови …

Немам време 0 Мајка ви ви носела во текот на 9 месеци, не спиела во текот на ноќта, кога сте биле бебе, работела две работи, за да ги плаќа вашите часови по англиски… Станувала во мугри, а во текот на ноќта подготвувала супа и ти правела тегли со кисели краставички, иако дури сакала да оди во кревет и да спие. Или таа само разговарала со тебе. Секогаш ги сослушувала вашите приказни, ве исполнувала со љубов и… никогаш не одговарала на вашето барање со зборовите: “Немам време”.

Те мразам – А таа те сака. И покрај се. Кој и да сте: успешен бизнисмен, со месеци надвор на службени патувања, скромна службеничка или само губитник, молејќи ги родителите за своите пари.

Нема да го јадам ова! – Добро, потоа стани и готви сам! За да ја подготвела оваа скромна вечера, вашата мајка стоела пред шпоретот неколку часа. Не ви се допаѓа ? Пробајте, одеднаш можеби ќе стане подобра?

Ти си ме воспитала така – Можеби, мајка ви толерирала и грешки во воспитувањето (таа ве казнувала премногу лоѓо, не ви обрнувала доволно внимание), но секогаш искрено се обидувала да ве направи човек. И откако веќе сами разбирате дека имате недостатоци, ништо не ве спречува да поработите на себе.

Никогаш не си го сакала татко ми – Ако не го сакала, немало да се родиш…

Татко ми правилно направил што те оставил – Ова е најлошото нешто што може да се каже за една жена. Некогаш мајка ти се сретнала со татко ти и се вљубила во него. Толку многу сакала да има дете од него. Така вие сте дошле на свет. Двајцата родители направија грешки. Кога татко ви ја напуштил мајка ви, таа многу страдала, но со сите сили се обидувала да не го покаже тоа. И ноќе плачела во кревет. И можеби уште плаче …

Ти и така нема да разбереш – А што ако разбере? Мајка секогаш се обидува да те разбере и понекогаш ако не секогаш таа ќе најде решение.

Премалку читаш – И дали знаете колку реклами прочитала за да го најде овој мал стан кој е толку удобен и пријатен за вас многу години? И колку кулинарски рецепти прочитала за да ви подготви нешто вкусно..

Ти си необразована. Дури и факултет не си завршила. Не си успеала! – Но твојата мајка поминала низ такво училиште на животот како што не си сонувала! И, патем, со нејзиниот “необразован ум” најдела начин да заработи пари за ваше брилијантно образование.

Не се јавив бидејќи бев многу зафатена – И мајка ти беше болна, се чувствуваше осамена, таа едвај ја преживеа платата / пензионирањето и позајми пари од својот сосед – по трет пат овој месец …

Не ми даде доволно љубов – Таа те сакаше што можеше … Можеби не толку колку што сакаше, но со целото нејзино срце …

Ми го уништи животот. Ти не си мојата мајка – Не можете да и го кажете ова на вашата мајка. И не треба – и тоа е тоа, крај! Нема коментар.