Едноставна задача што многу луѓе ја решаваат погрешно заради една мала „замка“, дали го знаете решението?

ИЗВОРСкопје24
|

Математичката задача стана вирална на социјалните мрежи затоа што, иако се чини прилично едноставна, многумина ја решаваат погрешно.

Задачата се појави на популарниот канал на Јутјуб пред неколку години „Mind Your Decisions“, а стана вирална откако беше објавена од „IFLscience.com“. Според овој ЈуТјуб канал со 1,87 милиони претплатници, истражувањето покажало дека 60% од луѓето не успеале точно да ја решат задача.

Дали знаете кое е решението? Пишете ни во коментар.

А потоа погледнете го видеото подолу , за да видите каква грешка правата луѓето најчесто.

Мала помош: внимавајте на редоследот на математичките операции.