Еве што значи кога ќе ви „заигра“ десното око, а што кога ќе затрепери левото

ИЗВОРСкопје24
|

Треперењето на окото, медицински познато и како Блефароспазам или Миокимија е присилно треперење на очниот капак. Исто така се споменува и како грч на очниот мускул. Поимот Блефароспазам всушност важи и за било кое друго неправилно треперење или присилно трзање на очниот капак и неконтролирани контракции на мускулите на очниот капак.

Некои луѓе доживуваат треперење во долниот дел од окото, а другите на горниот капак. Треперењето е честа појава, и може да се случи и на двете очи.

Суеверијата поврзани со треперењето на окото се познати во многу култури, а голем број луѓе и денес веруваат во нив. Додека (повеќето) луѓе на Балканот веруваат дека треперењето на левото око значи лоша среќа, повеќе од милијарда луѓе во Кина веруваат дека тоа е знак на добра среќа.

Кинеска верзија

Додека треперењето на левото око значи среќа, треперењето на десното се смета за лош знак. Во случајот кај жените, ситуацијата е обратна. Треперењето на десното око значи среќа, а на левото лош знак. Исто така се верува дека треперењето на долниот лев капак може да значи дека ќе заплачете или дека некој ве озборува.

Индиска верзија

Во Индија е обратно од Кина. Десно око – добри вести. Лево око – лоша среќа.

Верзии во делови од Африка

Во некои делови од Африка, треперењето на долниот капак значи плачење, а горниот капак е знак на неочекувана средба.

Хавајска верзија

На Хаваите, треперењето сигнализира доаѓање на странец. Освен тоа, постојат и други верзии кои велат дека доколку ви трепери левото око тогаш тоа може да значи уништување на семејството.