Еве зошто вратата од автомобилот треба да ја отворате со спротивната рака

ИЗВОРСкопје24
|

Дали некогаш ви се случило да паркирате во тесна улица и тамам да ја отворите вратата, покрај вас „прелетува“ друг автомобил? Тогаш мора да размислите: „Ах, јас имав среќа, ако ја отворив вратата, ќе бев удрен од автомобилот“.

Ваквите несреќи и проблеми може да се избегнат ако едноставно погледнете во ретровизорот пред да излезете од автомобилот, но многу луѓе едноставно го забораваат и ја отвораат вратата без да размислуваат. Значи, ова е одличен трик што ќе ви даде сигурност и безбедност.

Ако ја отворите вратата со раката која е подалеку од вратата, вашето тело ќе се сврти кон ретровизорот и автоматски ќе гледате во ретровизорот секој пат пред да ја отворите вратата.

На овој начин, секогаш ќе излезете од вашето возило безбедно и исто така ќе го намалите ризикот од несреќи и повреди.