Филипче: До крајот на летото очекуваме колективен имунитет

ИЗВОРСкопје24
|

Нашата проценка е дека некаде до крајот на летото може да се постигне колективен имунитет имајќи ги предвид сите количини дози кои треба да пристигнат во нашата земја, вели министерот за здравство Венко Филипче во неделното интервју на РСЕ.

Сите дози се безбедни и нема потреба граѓаните да преферираат една наспроти друга, вели министерот.

– Сега е временски период во кој ние треба да постигнеме процент на иму*изација којшто ќе биде доволен за да се стекне таканаречениот колективен имунитет.Тоа е некаде околу шеесетина проценти, вели министерот.

На прашањето кога би можел да се достигне овој процент, Филипче вели:

-Нашата проценка е дека некаде до крајот на летото, средина на летото може да се постигне имајќи ги предвид сите количини кои треба да пристигнат во нашата земја. Во таа смисла сите мерки кои сега ги препорачуваме важат за сите граѓани се уште. Понатаму за во иднина се уште е рано да се каже, затоа што не можеме да процениме колкав ќе биде одѕивот на граѓаните за иму*изација. Морам да кажам дека и покрај тоа што 20 проценти не се јавуваат, голем е бројот на граѓани коишто се јавуваат, покажуваат интерес итн.