Гласната музика во угостителските објекти се казнува до 1.000 евра

ИЗВОРСкопје24
|

Секторот за внатрешни работи упатува апел до сопствениците на кафулиња, дискотеки и други угостителски објекти да внимаваат на јачината на музиката што ја пуштаат во нивните локали или ја свират музичките групи.

Тетовската полиција потсетува дека казната за ваквиот вид прекршок се движи од 500 до 1.000 евра во денарска противвредност според член 8 од Законот за прекршоци против јавниот ред и мир.

– Ова најмногу се однесува на објектите што се наоѓаат во приземјата на станбените згради летово, посебно во текот на овој месец. Во вечерните часови во Полошкиот регион присутна е зголемена раздвиженост во угостителските објекти, најмногу во кафулињата и во дискотеките. Во овие објекти секојдневно се организираат различни забави и друг вид дружби, неретко проследени со гласна музика што ги вознемирува другите граѓани, а пред се оние што живеат во близина на угостителските објекти, објаснува портпаролот на СВР Тетово, Марјан Јосифоски.

Секторот за внатрешни работи Тетово апелира угостителите да не дозволуваат престој на малолетници во објектите по 24 часот, ниту да ги послужуваат со алкохолни пијалаци. За послужување алкохол на малолетници, угостителите можат да бидат и кривично гонети.