Големиот хит на Тоше „Соба за тага“ во себе крие тажна приказна – ова е тајната за песната

ИЗВОРСкопје24
|

Еден од најголемите хитови на нашата легенда Тоше Проевски е музичката нумера насловена „Соба за тага“. До сега, оваа музичка нумера не ја следеше никаква историја зад нејзиното смислување, но во последно време полека се откриваат вистинските легенди околу текстот на оваа песна.

„Помеѓу врати и прозорци на кревет спомени лежат тука се моите чекори, но како олово тежат.

Моја си замка паднав и спијам сите си мислат дека се кријам нема да пројде само од себе се ме боли после тебе!“. Или според српска верзија:

„Измеџу врата и прозора, мој кревет за тобом дише. Не могу даље од умора, ни метар мање, ни више. И било шта да се деси, ја сам на истој адреси… У тај сам кревет одавно пао, ту где сам пао, живот је стао. Узалуд скидам товој грех са себе… Све ме боли после тебе“

Се зборува, дека оваа песна ја напишал маж и тоа за време на одлежувањето на неговата казна за уб*ство на љубовникот на нејзината сопруга.

Стиховите стигнале до менаџерката на Проевски, која внимателно ги проследила и заклучила дека ќе бидат хит. Кружат гласини и дека затвореникот – текстописец, воопшто не барал никаков паричен надоместок за направеното ремек дело. Единствено, сакал да стои посвета во оригиналниот албум, што и навистина се случило.

Но, секогаш постојат два правци, две приказни, две вистини, две легенди. Втората приказна е сепак малку поблага помалку драматична. Таа објаснува дека сепак станува збор за затвореник, но тој не одлежувал казна за у*ство, туку за кражба на банка. А песната била напишана за неговата девојка.

На што ќе верувате вие тоа останува на вас самите.