Грешка која многумина ја прават-колку често треба да се менува четката за заби

ИЗВОРСкопје 24
|

Четката за заби е витален дел од денталната хигиена, покрај правилното миење на забите и користењето на соодветна паста.

Според експертите, четката за заби треба да се менува на секој месец. Можеби ви изгледа нереално и претерано, но на четкичката за заби можат да се насоберат околу 10 милиони бактерии вклучувајќи и ешерихија коли и стафилокока. Но, и покрај менувањето на четката, битно е и местото каде што ја чувате.

И покрај редовната промена која ќе ја вршите, ви препорачуваме и внимателност при изборот на соодветна паста за заби која содржи триклосан/кополимер, бидејќи пдобро ги убиваат бактериите.

Повремено чистете ја четката со антибактериска течност која ја користите за забите, или ставете ја во машина за садови со цел да ја стерилизирате.

Најбитно од се е да не ја чувате во пластично капаче бидејќи така влагата подолго останува на четката и развојот на бактерии е поголем.