И пешачката зона на улица Македонија во Скопје стана паркинг, полицијата не казнува, општина Центар бара комунална полиција

ИЗВОРСкопје24
|

Коли и комбиња секој ден слободно влегуваат и се паркираат на пешачката зона на улица Македонија во строгиот центар на Скопје. Делот кај скулптурата „Бик“ е блокиран од возила, а полицијата, општинските и градските инспектори и пајак службите на Град Скопје и Општина Центар не реагираат.

На само 50 метри од местото каде што се паркираат возила се наоѓа катната гаража „Беко“, но, и покрај тоа возилата се паркираат на пешачки дел оти на влезот од улицата нема столпчиња. Од секојдневното движење на коли и комбиња за дотур на стока целосно е уништен плочникот на улицата, искршени се корпите за отпадоци и ѓубрето е расфрлано низ целата пешачка зона.

Градоначалникот на Општина Центар Саша Богдановиќ вели дека знае за овој проблем. Објаснува дека граѓани постојано ги кршат хидрауличните столпчиња, а не можат да казнуваат за неправилно паркирање оти тешко добиваат асистенција на полиција.

„Зависиме од полицијата од каде тешко добиваме асистенција. Ако немаме полиција колата и да е паркирана на сред улица не можеме да ги казниме. Пајак во овој дел не може да влезе оти долж улицата се наоѓаат клупи за седење и не може да помине. Но, затоа набавивме блокатори и две возила кои постојано ќе патролираат низ центарот и ќе ги блокираат возилата кои не се правилно паркирани“, вели градоначалникот Богдановиќ.

Богдановиќ вели дека проблемот што го имаат со паркирани возила на пешашки патеки, паркови, на Кејот и на улица Македонија, како и со несовесното фрлање на ѓубре и уништување на урбаната опрема ќе се реши со комунална поциција.

Повеќе прочитајте на Сакам да кажам ТУКА.