Има ли ајкули во Грција? Паника меѓу Македонците кои летуваат таму – овој остров е најбезбеден, а еве каде може да видите

|

Ајкулите не се толку чести во Грција, но сепак се случило таму да ги видат туристите.

Дали има ајкули во Грција? Пар кој има свој блог и е експерт за романтични патувања, тврди дека Грција и грчките острови се едни од најдобрите дестинации во Европа и тоа со добра причина! Со тиркизна чиста вода и ситен златен песок, плажите во Грција се неверојатни за пливање и нуркање, но одговорија и на прашањето дали и таму треба да се плашите од овие предатори.

„Бевме неколку пати на романтичните грчки острови и континентална Грција во текот на изминатите неколку години и имавме можност да посетиме многу острови, вклучувајќи ги Санторини, Иос, Парос и многу повеќе. Но, што е со ајкулите? И дали има ајкули во Медитеранот Море?Апсолутно е фер да се запрашаме дали има опасни ајкули во грчките води и дали е безбедно да се плива таму.Со мешавина на научни податоци и наше сопствено искуство, ви кажуваме дека, да, има ајкули во Грција и на грчките острови“, пишува на блогот.


Грција се наоѓа во Средоземното Море, кое е дом на широк спектар на грчки мори како ајкули. Земјата е опкружена и со Егејско и Јонско море, каде може да се најдат ајкули, што е еден од забавните факти за Егејското Море. Историските записи укажуваат на присуство на ајкули во грчките води. Помеѓу 1883 и 1983 година имало 197 документирани записи за забележани ајкули во грчките мориња. Првото регистрирано присуство на ајкула во Јонското Море датира од 1912 година, кога е забележана ајкула долга 2 метри.

Во минатото имало зголемување на локализираните видувања на ајкули, особено во Егејското Море. Ова се припишува на медиумското покривање, што доведе до повеќе извештаи за средби со ајкули. Областите во близина на Атина, како што се заливот Сароник и Евокс, имаа најголем број пријавени забележани ајкули во тоа време. Пријавени се и неодамнешни видувања на ајкули. На пример, во април 2021 година, сина ајкула беше забележана во плитките води на плажата Каратонас во Нафплио. Дополнително, во 2022 година, една британска двојка пријавила дека видела ајкула на островот Кос.