Истренирајте го мозокот: Која чаша прва ќе се наполни?

ИЗВОРСкопје24
|

Во чашата број 1 капе вода, а чашите број 2, 3 и 4 се поврзани меѓусебе.Трик прашањето е – која чаша прва ќе се наполни? Не во која ќе капне првата капка вода, туку која прва целосно ќе се наполни?

Доколку се откажавте и го сакате одговорот, истиот го имате во продолжение:

Први ќе се наполнат чашите со број 3 и 4. Двете се на исто ниво, со иста висина. Откако тие две ќе се наполнат, ќе почне да се полни чашата број 2.

Нашите мозоци мора да останат во форма. А, оптичките илузии и загатките се најдобри за разбивање на секојдневната монотонија.

Оваа загатка е класичен вид математичка задача во која треба да ја забележите врската помеѓу броевите и да ја продолжите низата. Не е тешко да го пронајдете решението и секој би требало да може да ја реши оваа загатка, но тајната е во брзината. Погледнете ја сликата и откријте дали можете да се пофалите со висок коефициент на интелигенција.

Ако сè уште не можете да ја решите загатката, погледнете го решението.

РЕШЕНИЕ: Наместо Симба, треба да стои број 52, а еве зошто: 72, 70, 66

72 – 2 го дава следниот број во низата, кој е 70, а 70 – 4 е 66, што значи дека треба да одземате со последователни парни броеви.

60, 52, 42 Ако ја следите истата логика, 60 – 8 е 52, а кога од 52 ќе го одземете следниот парен број, а тоа е 10, добивате 42.