ЈСП со важна информација: Измени од овој викенд

loading...

СП Скопје информира дека линијата број 25 која сообраќа од Транспортен центар до Средно Водно ќе има измена во возниот ред.

Според измените, терминот за поаѓање на автобусот предвиден во 8 часот, се менува, односно поаѓањето ќе се реализира во 7.30 часот и ќе важи за време на викендите и државните празници.

Измената во поаѓањето е по барање на планинарите и поради високите температури во летниот период. Таа ќе започне да се применува од претстојниов викенд. Останатите поаѓања се реализираат според важечкиот утврден возен ред.

Од ЈСП потсетуваат дека во викендите и за време на државните празници, возењето со автобусот на линијата 25 е бесплатно за сите граѓани, а истото важи и за сродните лини 25А и 25Б, кои сообраќаат до Средно Водно, а тргнуваат од Стара железничка станица, односно од Дом на печат.

Истото се однесува и за линијата 28 која вози од Транспортен центар до Нерези (Македонско село).

Бесплатниот превоз се воведе по предлог на голем број граѓани, a истовремено доби поддршка и од Град Скопје и ЈСП Скопје пред сѐ од еколошки аспект со цел да се контролира и регулира движењето до Средно Водно.

Исто така ЈСП информира и дека од денеска (27.07.2018 година), автобуската постојка кај џамијата Јаја-паша кон Бутел е поместена за стотина метри после пешачкиот надвозник, односно стојалиштето сега е пред ОУ „Лирија“.

Поместувањето на постојката е поради безбедносни причини. На претходната локација, поради голема фрекфенција на луѓе и возила, често се случуваа незгоди.