Како да проверите дали батериите се полни или празни

ИЗВОРСкопје24
|

Сигурно ви се случило да сте ги помешале батериите и да не знаете која е нова а која стара. За да го избегнете овој дел ви откриваме трик со кој ќе откриете која батерија е полна а која не.

Постапката е едноставна – на почетокот, подигнете ја батеријата од подот на висина од околу 15 сантиметри.

Испуштете ја и гледајте – ако батеријата не отскокнува премногу од површината, тоа значи дека е полна. Меѓутоа, ако батеријата отскокнува на подот како топка за скокање, време е да ја фрлите во ѓубре.

Погледнете го видеото и проверете ја состојбата на батериите во вашите мали апарати сами!