Како изгледаше ќелијата на Ал Капоне? (ГАЛЕРИЈА)

loading...

Алфонс „Скарфејс“ Капоне (1899-1947) го контролираше организираниот криминал во Чикаго во доцните 1920-ти. Од коцкање, па до рекетирање и шверц, се смета дека во својата „кариера“ има заработено околу 100 милиони долари.

Во 1929 година беше уапсен за неколку помали кривични дела, па помина неколку месеци во затворот Eastern State во Филаделфија. Ова му била ќелијата:

Како и да е, во 1931 година, Капоне е уапсен за избегнување на данок, и осуден на 11 години во затвор. Во 1934 година е префрлен во најозлогласениот затвор, Алкатраз.

Денес и ќелијата во Алкатраз е отворена за посетители: