Како треба да го поставите вашиот кревет според Фенг шуи: Положбата е мошне важна

ИЗВОРСкопје24
|

Според Фенг шуи положбата на креветот е неизмерно важна. Меѓу останатотот и поради она што честопати се споменува дека третина од животот поминуваме во спиење. За да одредиме која е оптималната положба на креветот според интуитивниот фенг шуи, најдобро е да застанете на влезната врата од спалната соба и да се свртите кон внатре.

Внимавајте да изберете која врата кон собата е главна (во случај во неа да може да влезете низ повеќе врати). Тоа не е редок случај во модерните домови, но никако не е добра енергија.

Постојат станови во кои речиси во секоја просторија може да се влезе низ две врати, многу простории имаат влезна врата и барем уште една заедничка со некоја друга просторија. Кој еквивалент е врзан со здравјето на жителите во такви простори? Збрка, збунетост, растресеност, чудни симптоми на болести и невозможност да се постави вистинска дијагноза.

И во други аспекти од животот на станарите на таквите станови владее тотален хаос. На устите на тие луѓе е вечното прашање: зошто тоа ми се случува? При тоа не се работи за трагични настани, понекогаш се дури и комични, но таквите луѓе вечно наидуваат на збркани ситуации.

Значи, одредете го влезот во спалната соба и држете се до тоа. Онаа друга врата, доколку постои, затворете ја и покријте ја со завеса, плакар, орман… Најдете начин да го сторите тоа бидејќи навистина нема корист да се трудите понатаму околу поставување на креветот во поволна положба. Најдобра положба која може да се замисли е дијагонална положба во однос на вратата, со ѕид што поблиску до главата, а доколку тоа е невозможно, тогаш оној кој спие во креветот нека има добар поглед на вратата додека лежи в кревет. Исто така би било добро да може од креветот со поглед да ја опфати целата соба.

Спиењето зад плакар или параван, каде воопшто немаме поглед на вратата, и не гелдаме кој влегува а кој излегува во собата никако не донесува здрава енергија. Исто така треба да се избегнува положбата директно спроти вратата, кој во Кина се нарекува „положба на мрт *вец“. Таквата позиција нема веднаш да доведе до некоја страшна болест, но по неколку години спиење во таква положба може да предизвика сериозни здравствени проблеми.

Исто така мошне лошо е да се спие така што вратата ќе ни биде зад главата. Сепак најлошо е да се спие в кревет кој се наоѓа среде соба. Тоа е место каде навечер се преплетуваат буквално сите енергии кои доаѓаат од различни насоки и тоа е многу неповолно делува на сонот, но и на состојбата на целиот организам.

Доколку се насочиме на традиционалниот Фенг шуи (наука за среќната) насока која е добро да се земем в предвид при позиционирање на креветот. Среќната насока можеме да ја пресметаме мошне лесно: ги собираме двата последни броеви во нашата година на раѓање и ги сведуваме на едноцифрен број.

Ако станува збор за женско лице на тој број додаваме 5 и повторно го сведуваме на едноцифрен број доколку е потребно. Да речеме ако сте родени во 1975 година, собирате 7 и 5, и добивате 12. Потоа собирате 1 и 2, и ете едноцифрен број 3. Нему му додавате 5, и ќе добиете 8, со чија помош ќе ја одредите својата среќна насока на креветот.

Доколку станува збор за машко, едноцифрениот број кој се добива со собирање на последните два броја од годината на раѓање им се одзема 10. Ако сте родени во 1988 година, собирате 8 и 8, добивате 16. Потоа собирате 1 и 6, па ќе добиете 7. Потоа тој број го оздемате од 10, и добивате 3, со чија помош ќе го одредите среќниот смер на вашиот кревет.

Источната група броеви е: 1, 3 , 4 и 9. -За единица најсреќен смер е југ. За тројка најсреќен смер е југоисток. За четворка-исток. За деветка-север.

Западна група броеви: 2, 5, 6 ,7 ,8. За двојка најсреќен смер е северозапад. За петка:за жени-запад, за мажи-југозапад. За шестка најсреќен смер за спиење е југозапад. За седумка-североисток. За осумка-запад.

Кога станува збор за ускладување на нашиот кревет со среќната насока за спиење, многу е важно да се расчисти што значи насока?

Доколку е во прашање северната среќна насока на спиење, тоа не значи дека главата треба да биде свртена на север. Тоа значи тека оној што спие треба да биде свртен кон север додека лежи во креветот и да гледа кон север. Врвот на главата и перницата под него во овој случај се наоѓаат на југ. Тоа значи да се биде свртен кон среќната насока.