Kога женскиот орел избра партнер, таа внимава на едно: Лекција што секоја жена мора да ја научи

ИЗВОРСкопје24
|

При изборот на партнер, женскиот орел прави една интересна работа: Таа отстранува гранка од дрво или грмушка, го зема во клунот, лета високо и циркулира околу небото. Обично орлите ја следат женката, а потоа таа фрла гранка и гледа.

Мажјакот обично ја фаќа гранката што паѓа, ја крева високо и потоа внимателно со клунот, ја дава на женката која ја зема со својот клун.

Женката повторно фрла гранка, а мажјакот повторно ја фаќа и ја враќа кај неа и така неколку пати.

Бидејќи оваа игра може да се одолговлечи, женката го избира мажјакот кој упорно ја враќа својата гранка одново и одново.

Тогаш, жената орел и мажјакот избираат високо место каде што прават гнездо со голи гранки, а подоцна вадат пердуви од себе и ги ставаатво гнездото, правејќи го меко и топло.

Кога ќе се направи гнездото, женката по некое време положува јајца.

Кога малите орли излегуваат од јајцата, тие излегуваат голи и слаби. Родителите ги покриваат со нивните тела, ги штитат со крилја од сонцето, им донесуваат храна и вода сè додека не пораснат. Кога нивните крилја стануваат посилни, пердувите растат и се формира опашка, мама и тато сфаќаат дека е време …

Тато седи на работ на гнездото и започнува да ги мавта крилјата кон него: млад, трепет, тресејќи го гнездото за да ги извади сите пердуви.

Кога останува само голото гранче во гнездото, малите орли седат во гнездо нарушено. Тие не разбираат што се случува. Мајка им оди да лови риба за ова време.

Ја доведува до работ на гнездото и полека почнува да јаде пред нејзините младенчиња. Малите орли врескаат очајно таа да сподели ручекот со нив, но таа не споделува. Очајни што немаат храна, удобност во гнездото – орлите се вознемирени.

Тогаш сфаќаат: ако сакаат да јадат, треба да излезат од гнездото. И тогаш ќе започнат да прават движења што порано не ги правеле. Тие одат до работ на гнездото, кое обично е на висока карпа, и се подготвуваат да влезат во бездната за да најдат храна.

Сега, тоа е местото каде орелот тато влегува на сцена. Тој го фаќа малиот орел кој скокна од гнездото и кој сè уште не знае како да лета и го враќа на карпа. Малото орелче пак скокнува со желба да научи да лета, а неговиот татко повторно го спречува да се фрла во бездната. Тој ги фаќа малите орли одново и одново, како што го прави на почетокот грабајќи ги гранките што ги фрла женката.

И таа животна лекција трае и трае, сè додека младиот орел не ги рашири крилјата, го фати ветерот и ќе започне да лета.

Веднаш штом орелот ќе започне да лета самостојно, неговите родители му покажуваат места со риби за да може да научи да се храни.

Ова е многу добар пример за тоа како треба да ги едуцираме нашите деца духовно и физички. Колку е важно да не ги изложувате на удобноста на вашиот дом. Треба да разбереме дека е добро децата да не добиваат сè понекогаш.

За да ги оспособиме да го напуштат гнездото, мора да ги научиме да летаат самостојно, сами да најдат храна …

И како женскиот орел избира партнер треба да биде пример за сите жени! Таа не избира најубав и најсилен, туку оној на кој може да се потпре. Оној кој е упорен, издржлив, верен кон неа. Таа не сака нејзините деца да се уриваат утре. Ако избере несовесен татко, нејзините деца ќе бидат во сериозна опасност.