Колку квадрати има на оваа фотографија – Загатка која ја решава цел свет, кој е вашиот број?

|

Можете ли вие да погодите колку квадрати има на оваа фотографија?

Оваа фотографија се појавила на интернет и преставува наизглед едноставна агонетка. Сепак, не можат сите да го погодат точниот број на квадратите. Можеби делува едноставно но не е.

Само 8% од луѓето успеале точно да одговорат на прашањето: Колку квадрати има на сликата. Кој е вашиот одговор?

Нашите мозоци мора да останат во форма. А, оптичките илузии и загатките се најдобри за разбивање на секојдневната монотонија. Доколку оваа претходнава ви беше интересна во продолжение ви претставуваме уште една!

Оваа загатка е класичен вид математичка задача во која треба да ја забележите врската помеѓу броевите и да ја продолжите низата. Не е тешко да го пронајдете решението и секој би требало да може да ја реши оваа загатка, но тајната е во брзината. Погледнете ја сликата и откријте дали можете да се пофалите со висок коефициент на интелигенција.

Ако сè уште не можете да ја решите загатката, погледнете го решението.

РЕШЕНИЕ: Наместо Симба, треба да стои број 52, а еве зошто: 72, 70, 66

72 – 2 го дава следниот број во низата, кој е 70, а 70 – 4 е 66, што значи дека треба да одземате со последователни парни броеви.

60, 52, 42 Ако ја следите истата логика, 60 – 8 е 52, а кога од 52 ќе го одземете следниот парен број, а тоа е 10, добивате 42.