Колку оваa зима ќе не чинат топлите домови и кој енергенс е најдобар

ИЗВОРскопје24
|

Во зависност од видот на енергија што се користи во домаќинството за затоплување, цените се значително различни.

Грејната сезона е пред нас и ќе чини од 12.000 до 70.000 денари, во зависност од видот на енергија што се користи во домаќинството за затоплување.

Според пресметките кои ги направи „Слободен печат“, при што се земени податоците за затоплување на еден дом од 60 м2, најевтино е греењето со инвертер клима при што за една грејна сезона изнесува околу 12.000 денари плус на сметката за електрична енергија за овие месеци.

– Затоплувањето на домот со инвертер клима е многу добро. Во текот на грејната сезона сметката за електрична енергија се зголемува од 1.500 до 2.000 денари, во зависност од времето и во споредбата со сметката за време на летниот период. Ние дома сме задоволни од овој начин на затоплување, а бидејќи претходно се греевме на дрва, со ова придонесуваме и за намалување на загадувањето во зимскиот период – вели Златко од скопската населба Лисиче.

Малку поскапо е централното парно греење кое го испорачува компанијата „БЕГ“, па едно домаќинство кое живее во 60 м2 стан за цела година од семејниот буџет треба да одвои 14.000 денари.

– Mожеби треба да плаќаме во текот на целата година, но можам да кажам дека греењето на централно парно е најдобро од сите начини за затоплување. Ние за стан од 60 м2 плаќаме сметка од 1.200 денари месечно, ама затоа зимно време сме стоплени. Грејната сезона започнува од 15 ноември и трае до 15 април, но доколку е потребно, овие рокови се менуваат – ни изјави Анета која живее во Карпош 3.

– Повеќето луѓе купуваат букови и дабови дрва и истите ги мешаат, а и тоа е понудата која може да се најде на сите плацови на кои се продаваат дрва. Во принцип, тие купуваат од пет до осум метри, па ако треба повеќе, тогаш докупуваат. Цената во текот на зимата може да се промени, односно да се зголеми, а причината за тоа е што се намалува понудата, па поради тоа и се зголемува цената – вели за „Слободен печат“ еден продавач на дрва во Скопје.

Електричното греење (термо печки и панелки) може да биде многу скапо, доколку печките се вклучат во текот на денот затоа што сметките за време на грејната сезона се околу 25.000 денари – потребни се околу 9,000 kWh енергија за да се загрее просечен изолиран стан.

Употребата на термо печка, обично во текот на ноќта, значително ги намалува сметките за електрична енергија. Две печки што можат да загреат 60 квадратни метри ќе потрошат околу 25.000 денари за целата грејна сезона, плус на сметката за електрична енергија.

Целиот текст можете да го прочитате на следниов линк

ЗА ГРЕЕЊЕ И ДО 70.000 ДЕНАРИ: Колку оваa зима ќе не чинат топлите домови и КОЈ ЕНЕРГЕНС е НАЈДОБАР