Компанија за почит: Амазон ќе им додели бонус до 3.000 долари на секој работник, во знак на благодарност

ИЗВОРСкопје24
|

Амазон одлучи да подели повеќе од 500 милиони американски долари бонуси на своите работници кои работеле на „предните линии“ за време на здравствената криза.

Бонусот ќе им се даде на работниците како знак на благодарност, истакна потпретседателот на Амазон за операции Дејв Кларк. Сепак, висината на бонусот ќе варира, пишува Си-Ен-Ен.

Вработените со полно работно време во Амазон, работниците на Whole Foods, возачите и партнерите за испорака ќе добијат по 500 американски долари секој, додека оние што работат со скратено работно време може да очекуваат 250 долари. Лидерите на првите редови на Amazon и Whole Foods ќе добијат по 1.000 долари, а сопствениците на услуги за испорака на партнери кои помагаат во испорака на пратки, ќе добијат по 3000 американски долари. Возачите на Amazon Flex кои работеле повеќе од 10 часа во јуни, ќе добијат 150 долари.

Амазон забележа зголемување на побарувачката за време на кризата со болеста, бидејќи луѓето останаа дома и купуваа од своите домови. Компанијата беше критикувана и за магацински услови, како и за не давање доволно информации за вистинското влијание на јавната здравствена криза врз работниците.

Амазон соопшти дека биле преземени различни чекори за да се спречи ширењето на болеста и дека биле потрошени 600 милиони американски долари за трошоци поврзани со кризата во првите три месеци од оваа година. Се очекува трошоците да се зголемат на најмалку 4 милијарди американски долари во вториот квартал од годината, пренесува „Кликс“.