Крадец ограбува станови со нови брави и блиндор-врати низ Скопје – еве како оперира

ИЗВОРСкопје24
|

Технички софистициран крадец пустоши низ станови во скопската општина Карпош. Во изминатите два месеца мета му биле повеќе од 30 станови. Влегувал и си заминувал без никаков проблем. Крадел во станови кои претходно ги имал маркирано, дознава „Слободен печат“.

Пленот кој го зел крадецот е вреден над 40.000 евра. За овој „експерт“ новите кодирани брави и блиндор – врати не се никаков проблем. Ги отвара за десетина секунди, без никој да го слушне. Истражителите, како што дознаваме, кои со недели се мачат да го фатат на дело, велат дека од поодамна се немаат соочено со ваков „професионалец“ во својата област. Токму тие тврдат дека овој крадец е толку внимателен во тоа што го работи, што не остава зад себе ни ДНК трага.

Токму во правењето клуч за отварање на вратата се крие и досегашната тајна на успехот на овој немилосрден крадец. Како што дознаваме, тој во пикирана брава вметнува претходно зацрнета и стоплена прозирена фолија, малку подебела од целофан. Ја вметнува во бравата доволно за да може неприметно само ако се забележи да се извлече. Кога сопственикот доаѓа дома, го вметнува клучот во бравата. Самиот клуч со себе ја повлекува и фолијата и прави целосен „отисок“. После извесно време крадецот ја извлекува фолијата според која прави копија од клучот. За опремата која ја користи за правење калаус клучеви за секој вид брави се проценува дека вреди неколку илјади евра, велат соговорниците од полицијата.

Повеќе детали на „Слободен печат“ на следниот линк.