Лазарките ги развеселија домовите и сокаците во славно Вевчани и го навестија Велигден: Прекрасна традиција која мора да живее

ИЗВОРСкопје24
|

Иако оваа традиција е подзаборавена во поголем дел од Македонија, во Вевчани Лазарките и оваа година го навестија Велигден.

Во прекрасни вевчански носии девојките од Културно уметничкото друштво “ДРИМКОЛ”, ги резвеселија дворовите и сокаците во Вевчани пеејќи лазарски песни.

Една прекрасна глетка и традиција која не смее да се дозволи да изумре.